Afecțiunile cutanate ale pielii pot începe de la cele mai des întâlnite arsuri solare, alergii, cuperoze, erupții cutanate sau mușcături de insecte.
Arsurile solare
Printre afecțiunile pe care le poate suferi pielea, cele mai frecvent întâlnite sunt arsurile solare. Expunerea excesivă la soare, mai ales la orele prânzului determină înroșirea, umflarea și durerea la nivelul pielii. Aceste simptome apar de obicei imediat după expunerea la soare și se pot extinde până la câteva zile: usturime la nivelul pielii, mâncărime și eventuale bașici cu apă, cat și cojirea pielii.
Specialiștii recomandă evitarea expunerii excesive la soare, folosirea produselor cosmetice cu factor de protecție adecvat tipului de piele, hidratarea accentuată și evitarea expunerii’ în intervalul 10:00-16:00. Dacă apar arsurile solare, este de preferat consultul unui medic dermatolog pentru un tratament adecvat.
Erupțiile cutanate
Activitățile desfășurate în aer liber sunt din ce în ce mai dese, iar drumețiile sunt și mai plăcute. De exemplu, in calatoriile de la munte, trebuie evitat contactul cu urzicile, otrava de iederă sau otrava de stejar care vor duce la apariția dermatitei de contact. Practic, dermatita de contact se referă la orice afecțiune care apare in urma unei reacții alergice sau a unei erupții la suprafața pielii. În acest caz, dermatita de contact poate provoca bășici, mâncărimi și roșeață.
În cazul în care erupțiile devin accentuate, este necesară consultarea unui medic specialist dermatolog.
Miliaria
O altă afecțiune pe care o poate suferi pielea, cauzată de căldură, este miliaria. Aceasta se prezintă sub forma unei erupții cutanate, cu umflături mici și roșii, însoțite de usturime și mâncărimi. Această erupție la nivelul pielii apare drept consecinta a blocarii glandelor sudoripare. Pentru tratamentul miliariei este recomandat consultul unui medic specialist, evitarea expunerii excesive la soare și evitarea hainelor strâmte.
Foliculita
Foliculita este o afecțiune pe care o poate suferi pielea din cauza hainelor prea strâmte. Este vorba despre o infecție bacteriană, favorizată de căldură, întuneric și umiditate. Foliculita se prezintă sub forma unor umflături, înroșirea pielii și pustule, de obicei pe coapse, umeri și fese. Atunci când apare foliculita este obligatorie prezentarea la medicul dermatolog pentru stabilirea și tratarea acestei bacterii.
Mușcăturile de insecte
Insectele sunt la tot pasul, iar cele mai frecvente mușcături sunt cele ale țânțarilor. Mușcăturile acestora pot provoca boli mai periculoase, cum ar fi boala Lyme sau virusul West Nile. Potrivit specialiștilor, există două motive majore care determină insectele să ciupească, ,,producția de dioxid de carbon și amestescul de lipide de pe suprafața pielii”. Pentru prevenția și tratarea mușcăturilor de țânțari se recomandă folosirea spray-urilor care îndepărtează insectele, iar în cazul în care mușcăturile sunt proeminente și se transformă în alergie sau iritație, se recomanda contactarea medicului dermatolog.
Pielea este un organ care are de suferit daca nu este protejata, de aceea este necesară prezentarea la medicul dermatolog in cazul unor modificari sau iritatii persistente.
Departamentul de dermatologie PRO Clinic Galati te întâmpină cu aparatură medicală ultramodernă, deschidere în rezolvarea problemelor tale și sfaturi pentru a-ți păstra pielea sănătoasă și frumoasă.