Pitiriazisul Versicolor este una dintre cele mai frecvente, dar în același timp atipice afecțiuni fungice, pentru că, odată cu temperaturile ridicate și umezeala crescută, apar sau se agravează și o serie de afecțiuni dermatologice.
Ce este Pitiriazisul Versicolor
Pitiriazisul Versicolor este o afecțiune cauzată de o ciupercă care determină leziuni superficiale la nivelul pielii, în special în zona trunchiului și a umerilor. Este o infecție fungică provocată de fungi care fac parte din flora normală a pielii, dar care atunci când ajung să se înmulțească necontrolat, devin patogene. Practic, această afecțiune se prezintă sub forma unor pete decolorate, dar pitiriazisul versicolor nu se ia prin contactul direct cu zona afectată.
Cauzele apariției Pitiriazisului Versicolor
De cele mai multe ori, Pitiriazisul Versicolor apare din cauza unei ciuperci din genul Malassezia. Aceasta se regăsește atât în zonele de piele sănătoasă, cât și în cea afectată. Dar ce face ca pielea să se confrunte cu această afecțiune sunt factori precum umiditatea, căldura, transpirația, aplicarea de substanțe grase pe piele, iar aceste leziuni devin vizibile mai ales după expunerea la soare. Pe masură ce această ciupercă se înmulțește, se produce un dezechilibru la nivelul pielii, se schimbă culoarea normală a pielii (pigmentare) și apar pete.
Simptomele Pitiriazisului Versicolor
Pe lângă faptul că această afecțiune este inestetică și deranjantă pentru cei care se confruntă cu ea, poate provoca senzație de mâncărime, mai ales vara, când căldura excesivă și transpirația își fac apariția. Această iritație sub formă de pete rotunde sau ovale, care se pot uni și forma placi, chiar dacă este expusă la soare în intervalele acceptate, nu se bronzează și nu se uniformizează.
Pitiriazisul Versicolor pare să se amelioreze odată cu înaintarea în vârstă, atunci când glandele sebacee din piele își pierd funcția, iar pielea nu mai este atât de grasă.
Metode de diagnosticare
Diagnosticul afecțiunii îl va da medicul dermatolog în urma examinării atente a tegumentului și pe analizarea unei mici probe prelevate de pe zona afectată prin gratare (răzuire). Procedurile pe care le urmează medicul dermatolog nu sunt dureroase sau invazive și se pot realiza atât la spital, cât și în cabinetul dermatologului.
Tratamentul Pitiriazisului Versicolor
Pentru tratamentul acestei afecțiuni, medicii dermatologi vor crea tratamente personalizate, formate atât din medicamente, cât și din loțiuni, geluri speciale, săpunuri etc. Dacă iritația este foarte accentuată se recomandă tratamentul cu pastile antifungice, dar numai la sugestia medicului. Vara, când riscul este mult mai mare de a dezvolta această afecțiune, medicii recomandă tratamente preventive ca aplicarea sau administrarea intermitentă a unor unguente și/sau tratamente pe cale orală.
Prevenția Pitiriazisului Versicolor
Pentru a preveni riscul acestei afecțiuni este importantă stabilirea unor metode de îngrijire a pielii. Este recomandată evitarea expunerii la soare în intervalele 10:00-16:00, a saloanelor de bronzat și, cel mai important, este indicata folosirea cremelor de protecție. Pielea trebuie protejată de efectele ultravioletelor cu articole vestimentare din materiale naturale și curățată cu produse de exfoliere pentru a preveni încărcarea porilor.
Încă de la primele semne ale apariției acestei afecțiuni trebuie consultat un medic specialist dermatolog.
Vino și tu la Centrul Medical PRO Clinic și acordă o atenție deosebită pielii tale! Bucură-te de o piele frumoasă și nu lăsa soarele să o afecteze!