Centrul Medical Pro Clinic din Galati ofera tuturor cadrelor medicale din oras Asistenta Psihologica gratuita, in aceasta perioada dificila.
Cu ajutorul Ramonei Lisman, Psiholog Clinician si Psihoterapeut, personalul medical va putea beneficia gratuit de asistenta psihologica si suport, timp de doua luni, in perioada iunie-iulie 2020.
Asistenta psihologica este oferita atat online, telefonic, cat si in cadrul cabinetului din Centrul Medical Pro Clinic.
Serviciile pot fi accesate pe pro-clinic.ro , completand formularul de inregistrare de mai jos, prin care se va alege modalitatea de suport (online, telefonic, fizic la cabinet), ulterior stabilindu-se o programare.
Ce schimbari psihologice poate aduce această perioadă?
Ne regăsim într-o etapă marcată de incertitudine, confuzie, ameninţare, izolare, context în care arii importante ale vieţii noastre de zi cu zi au fost perturbate din temelii şi mulţi am renunţat la planuri, obişnuinţe şi rutine. Brusc, prinşi în fluxul unei lumi noi, cu schimbări multiple şi alerte, nu am conştientizat ecoul pandemiei la nivel psihologic, poate şi pentru că deciziile şi acţiunile noastre au gravitat instinctiv în jurul supravieţuirii şi menţinerii stării de sănătate fizică. Insă, efectele unor astfel de crize sunt imprimate adânc în structurile psihicului uman atât la nivel individual, cât şi colectiv şi pot fi resimţite transgenerational.
Din perspectiva psihologică, efectul pandemiei îndeplineşte criteriile de bază a ceea ce denumim traumă colectivă şi fiecare dintre noi, în ritm propriu, parcurgem etapele unui proces adaptativ, descrise în literatura de specialitate de psihiatrul Elisabeth Kubler-Ross şi anume: negarea, furia, negocierea, tristeţea și acceptarea.
Ce impact emotional poate avea aceasta pandemie asupra cadrelor medicale?
Studii actuale efectuate pe această topică arată că printre cele mai afectate categorii sunt cadrele medicale. Riscul infectării reprezintă o ameninţare directa, majoră atât asupra cadrelor medicale, dar şi asupra aparţinătorilor. In acest context, expunerea acută la stres creste riscul depăşirii capacităţilor psihicului de apărare, ajungandu-se de multe ori la instalarea stării de burnout sau a sindromului epuizarii profesionale.
La nivel individual, multe persoane pot trăi simptome specifice stresului post-traumatic care includ dificultăţi de concentrare, gânduri intruzive, îngrijorare, frică intensă, furie, neputință, tristețe, insomnie.
Cadrele medicale au fost nevoite să îşi neglijeze rolurile de mamă, tată, soţ, fiică etc din cadrul familiei şi au concentrat toate resursele şi energia în zona profesională pentru întrajutorarea semenilor. Nivelul de toleranţă şi disponibilitate al cadrelor medicale poate fi acum mai scăzut în raport cu cel cunoscut în interiorul sistemului familial şi totodată dificil de inţeles, în special acolo unde sunt copii.
Pe acest fond, familia este forţată să se reorganizeze, să işi schimbe anumite reguli, obişnuinţe, tipare de interacţiune şi sunt posibile tensiuni, conflicte şi dificultăţi de conectare emoţională între membrii sistemului familial.
Care au fost motivele care v-au determinat sa oferiti personalului medical aceste sedinte de asistenta psihologica, gratuite? Oferiti-ne mai multe detalii despre acest suport pe care il puneti la dispozitie.
Oameni din întreaga comunitate şi colegi psihologi din toată ţara şi-au mobilizat forţele pentru a sprijini semenii aflaţi în nevoie. Interesul meu de a întâmpina cadrele medicale care au nevoie de ajutor psihologic a fost stimulat alături de echipa psihoterapeuţilor voluntari în proiectul Gamma Health Project, desfăşurat la nivel national din iniţiativa Institutului de Psihologie Gamma din Iaşi.
Am îmbraţisat cu încredere, deschidere si entuziasm propunerea oferită de Pro Clinic, de a oferi asistenţă psihologică cadrelor medicale, iar decizia implicării ca voluntar în această iniţiativă locală a venit de la sine şi este bazată pe valori precum responsabilitatea socială şi îndeplinirea misiunii profesionale.
Prin serviciul psihologic pus la dispoziţie de Pro Clinic, cadrele medicale, dar şi familiile lor sunt invitate să iniţieze un proces interior de cunoaştere şi vindecare prin ventilarea emoţiilor acumulate şi procesarea unor situaţii dificile. Accesarea resurselor interne este astfel facilitată sub îndrumare psihoterapeutică, intr-un cadru securizant, de sprijin şi de încredere.
Persoanele interesate pot accesa acest serviciu prin completarea formularului de înscriere disponibil online site-ul pro-clinic.ro, urmând a fi contactate pentru programare.
Cum putem susţine cadrele medicale în aceasta perioadă?
Criza provocată de răspandirea Coronavirus ne indica o perpectivă prin care să intelegem mai bine că sănătatea noastră depinde şi de sănătatea cadrelor medicale. Impreuna putem continua aceste demersuri de susţinere, cu o atitudine de implicare, validare, blândete si acceptare pentru a traversa mai uşor timpurile pandemice.