Problemele de vorbire și limbaj la copii nu sunt mai puțin frecvente în zilele noastre. Logopezii își dau seama ce fel de problemă are fiecare în urma unei evaluări. Aceștia determină ce o provoacă și decid asupra celui mai bun tratament. Logopezii pot ajuta copiii să-și dezvolte abilități lucrând cu ei individual.
Logopezii pot ajuta la tratarea:
- Problemelor de limbaj receptiv: dificultate în a înțelege (recepta) mesajul.
- Problemelor de limbaj expresiv: dificultate în a vorbi (exprimare).
- Problemelor de limbaj pragmatic: probleme cu utilizarea limbajului în moduri adecvate social.
Terapeuții folosesc o varietate de strategii:
- Activități de intervenție lingvistică: Logopedul va interacționa cu un copil jucându-se și vorbind, folosind imagini, cărți, obiecte sau evenimente în desfășurare pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Terapeutul poate modela vocabularul și gramatica corectă și poate folosi exerciții de repetare pentru a dezvolta abilitățile lingvistice.
- Terapia de articulație: Articularea, sau emiterea sunetului, exerciții care implică modelul terapeutului, introducerea de sunete și silabe corecte în cuvinte și propoziții pentru un copil, deseori în timpul activităților de joacă. Nivelul de joc este potrivit vârstei și este legat de nevoile specifice. Terapeutul îi va arăta copilului cum să emită anumite sunete, cum ar fi sunetul „r” și poate arăta cum să miște limba pentru a emite sunete specifice.
Beneficiile logopediei
Logopedia poate ajuta copiii să învețe să vorbească mai clar. Îi ajută să se simtă mai încrezători și mai puțin frustrați de a vorbi cu ceilalți. Cei care au probleme de limbaj pot beneficia în mod social, emoțional și academic cu ajutorul logopediei. Pentru cei cu probleme de citire, cum ar fi dislexia, logopedia îi poate ajuta să audă și să distingă sunete specifice în cuvinte: cuvântul măr se descompune în sunete – m, ă și r. Acest lucru poate îmbunătăți abilitățile de înțelegere a lecturii și poate încuraja copiii să citească.
Terapia trebuie să înceapă cât mai curând posibil. Copiii care încep terapia mai devreme (înainte de a împlini 5 ani) tind să aibă rezultate mai bune decât cei care încep mai târziu. Dar aceasta nu înseamnă că acei copii mai mari nu se vor descurca bine în terapie. Progresul lor ar putea fi însă mai lent, pentru că au învățat tipare care trebuie schimbate.
Rezultate la care te poți aștepta
Lucrul cu un terapeut poate dura de la câteva luni sau chiar câțiva ani, depinde de nevoile celui mic. Nu uitați, însă, că terapia nu vă poate „vindeca” copilul. Problema de vorbire sau de limbaj de bază va fi încă acolo. Terapeutul trebuie să-ți ofere ție și copilului tău o strategie pentru a face față obstacolelor mai eficient. Probabil că îți va propune activități pentru a exersa acasă pentru a consolida abilitățile pe care le deprinde copilul.
Copiii care au un progres bun tind să fie cei cu o implicare ridicată în tratamentul lor. Este important ca terapeutul și copilul dvs. să aibă o potrivire bună. Logopedul ar trebui să aibă experiență de lucru cu copiii cu problema specifică a copilului tău. Logopedia este doar o modalitate de a ajuta un copil cu diferențe de învățare legate de limbaj.
Cum pot ajuta părinții?
Părinții sunt cheia succesului progresului copilului în logopedie sau în terapia limbajului. Cei care termină programul cel mai rapid și cu rezultatele cele mai îndelungate sunt cei ai căror părinți au fost implicați.
Depășirea unei tulburări de vorbire sau de limbaj necesită timp și efort. Deci este important ca toți membrii familiei să aibă răbdare și înțelegere cu copilul.