Ce este tulburarea de somatizare
Tulburarea de somatizare este o afecțiune psihică care se caracterizează prin prezența unor simptome somatice multiple împreună cu solicitarea permanentă de investigații medicale, în ciuda constatărilor negative repetate și asigurărilor medicale că simptomele nu au nicio baza somatică.
Printre cele mai comune semne se află : senzațiile gastro-intestinale ( de exemplu greață, durere, regurgitări), senzații cutanate (mâncărimi, arsuri, amorțeli, furnicături), simptome pseudoneurologice ( tulburări de echilibru, senzație de nod în gât, paralizie). Aceste simptome sunt frecvent schimbătoare.
Această tulburare este mai frecventă la femei si debutul acesteia se situează în viața adultă precoce. Se asociază cu afectarea funcționării sociale și familiale. Evoluția este episodică și oscilantă.
Complicațiile includ: examinări medicale repetate, intervenții chirurgicale care nu sunt necesare, efecte adverse ale medicamentelor prescrise fără a fi necesare, dependența de substanțe. Se asociază cu anxietatea și depresia.
Pentru diagnosticul acestei tulburări medicul psihiatru realizează o evaluare complexă care cuprinde investigații adecvate. Aceste investigații au rol în excluderea unei condiții medicale generale sau abuzul unei substanțe ( de exemplu un drog).
Tratamentul acestei tulburări este farmacologic și psihologic. Tratamentul farmacologic este utilizat atunci când sunt prezente comorbidități depresive și/sau anxioase. Este necesară psihoterapie de conștientizare, suportivă, pe termen lung. Psihoterapia oferă sprijin în înțelegerea bolii, depășirea evenimentelor de viață stresante.