Ce este colica renala?
Colica renala sau durerea provocată de ”pietrele la rinichi” este un sindrom dureros lombar, mai exact în zona rinichilor, determinata de prezenta calculilor renali.
Aceasta este cauza cea mai frecvent întâlnită. Însă, pe lângă aceste acumulări sau calculi renali, colica renală mai poate apărea și din alte cauze: cheaguri de sânge, fragmente tumorale, necroză papilară, traumatisme.
Cum se manifestă colica renala – simptome?
Durerea provocată de mobilizarea unui calcul renal poate iradia dinspre zona inferioară a spatelui spre pelvis, organele genitale externe și fața interioară a coapsei. În ceea ce privește vezica urinară, colica renală se mai poate manifesta și prin: durere la urinare, prezența sângelui în urină, mersul des la toaletă sau senzație de urinare incompletă.
Fizic vorbind, bolnavul va acuza balonare, grețuri, vărsături, fiind transpirat și palid. Dacă intervine și starea febrilă, aceasta poate indica o infecție urinară, ceea ce face din colica renală o urgență medicală.
Cum tratăm criza de colica renala – tratament?
Pentru început, având în vedere că o criză de colică renală poate dura de la cateva minute la câteva ore, se pot administra medicamente care să înlăture durerea: analgezice, antiinflamatoare . În acest timp, se va încerca limitarea consumului de lichide și aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă.
În cele mai multe cazuri, însă, durerea nu cedează acestor proceduri și medicamente, drept pentru care pacientul se va prezenta la spital unde i se va administra același tratament pe cale injectabilă.
Urmează procesul de rehidratare pentru a evita acumularea altor calculi renali. Recomandarea consumului de apă zilnic diferă în funcție de greutatea corporală a fiecărui pacient, media zilnică fiind între 2.5- 3 litri.
Șansele pentru ca acești calculi renali să recidiveze sunt destul de mari: între 50% și 70%. De aceea, în urma investigațiilor imagistice și a analizelor de urină, pot fi determinate substanțele care favorizează formarea de calculi renali. În funcție de compoziția acestora, medicul va recomanda o serie de măsuri de prevenție a unor noi crize, printre care:
- Limitarea consumului de sare și de oxalați (nuci, spanac)
- Evitarea suplimentelor de calciu luate fără motive întemeiate
- Consumul de cereale integrale, fructe (mai ales citrice)
- Evitarea consumului de proteine de origine animală din carne roșie, ouă sau pește.
Colica renala este extrem de neplăcută, putându-se manifesta destul de intens. Investigațiile medicale, consultul de specialitate și urmarea tratamentului și a unui stil de viață mai sănătos, pot ține sub control viitoarele eventuale crize.